Hur jag startat mitt forskande

Jag började med att prova olika program för släktforskning. Min mamma som gått en kurs talade sig varm för Disgen. För mig fanns det en del negativa synpunkter med Disgen - även om det har de flesta funktioner en släktforskare letar efter så är layouten inte riktigt i 21:a århundradet. Mer har jag inte kunnat utvärdera programmet eftersom jag hittills inte fått det att fungera ordentligt på min dator. Det finns fler program som jag valt bort på grund av layout som ger mig 80-tals vibbar. Av de svenska programmen föredrar jag Min Släkt.

 

Men fortfarande var jag inte helt nöjd. Jag provade flera utländska program både för datorn och internetbaserade. Till slut insåg jag att inget program gör allt jag vill och jag har inte tid eller intresse till att göra mitt eget program. Jag använder nu en kombination av program. På datorn arbetar jag med Family Tree Maker som är Ancestry's datorbaserade program. I början använde jag bara det på datorn men numera är det länkat till Ancestry på internet främst av två anledningar - Ancestry har ingen begränsning på sina gratis träd och det är ett mycket bra sätt att komma i kontakt med amerikanska delar av släkten. Som komplement har jag även Min Släkt och ett träd på Geneanet. Huvudresultatet finns på internet där jag har en egen hemsida med Webtrees som mitt val. Via de olika programmen, både internet och datorbaserade, kan jag nå de flesta av mina släktingar i olika delar av världen. Alla nämda program har fördelar och nackdelar men jag har valt en kombination som är rätt för mig.

 

Nästa steg var att välja vilket företag jag skulle betala till för att kunna titta i kyrkböcker mm online. När det gäller de svenska arkiven är Arkiv Digital och SVAR att föredra men jag behövde även tillgång till utländska arkiv så jag har Ancestry's World abbonnemang. De övriga har jag hittills använt mig av när de är gratis.

 

Med Family Tree Maker installerat på datorn börjde jag lägga in namn och bygga mitt träd. Jag valde att lägga in vad vi visste eller trodde oss veta och sedan skapa numrerade projekt att ta itu med. Släkten Scheutz som fanns utforskad redan var den logiska starten. Namn lades in och sedan började jag kontrollera vad jag lagt in med kyrkböckerna. Jag upptäckte mycket snart att jag var tvungen att kontrollera alla källor i boken om släkten Scheutz. Detta arbete pågår fortfarande. Denna utredning följer också bara manssidan bakåt. Jag har nu börjat att även följa spåren bakåt på mödernet vilket är minst lika intressant och bjuder på en hel del överraskningar. Jag hade till exempel ingen aning om att jag hade så mycket släkt med anknytning till Skåne som jag har.

 

När jag lagt in farfars gren tog jag itu med morfars fars gren som placerar släkten i Dalsland. Någon gång på 50-talet gjordes en dokumentation av släkten i Dalsland, denna dokumentation skrevs av för hand utav min mammas faster Gulli. Många av släktleden saknade efternamn så i kombination med det jag hade och kyrkböcker gick jag generation efter generation bakåt. Efternamn har lagts till och rättats så gott det går. Majoriteten av denna gren återfinns i Högsäter och patronymikon gällde länge i dessa trakter speciellt bland bönderna. Min morfars generation var de första som hade samma efternamn som sin far dvs Johannesson. Fördelen med att lägga in denna gren är att eftersom jag var tvungen att använda kyrkböckerna för varenda person i dokumentationen så har jag från början källor som är väldigt tillförlitliga - husförhör och födelse/död/vigselböcker.

 

Morfars mammas gren var enklare att lägga in eftersom det bara var två namn morfars mormor och hennes pappa soldaten Petter. Här fanns mer att forska på - projekt 1.

 

Nu kom turen till min farmor. Jag började med att lägga till det lilla vi visste om hennes adoptivfamilj - mamma, pappa, farfar och farmor. Projekt 2 - ta reda på farmor biologiska familj om möjligt och mer om adoptivfamiljen.

 

Turen hade nu kommit till min mormor och hennes gren. Här fanns inget skrivet och jag fick förlita mig på den information som min mamma skrivit ned. Momors pappa var snickarmästare och skulle vara född i Solna. Det fanns en muntlig tradion som hävdade att mormors farfar skulle ha varit "försvunnen" i två år och att han eventuellt skulle var född i Sickla. Projekt 3.

 

Hans fru (Agnes) var ännu mera mystisk - ingen vet vilka föräldrna var men traditionen hävdade att mamman var piga på ryska ambassaden när hon blev gravid. Pappan ska ha arbetat där. Agnes skulle ha växt upp med mamman och en styvpappa. Intressant nog tycks ingen veta namnet på Agnes mamma. Detta blir projekt 4.

 

Mormors mamma, Gerda, kom från Skinnskatteberg. Jag fick namnen på hennes föräldrar och på hennes morföräldrar. Detta var de namn som min mor hade skrivit ner och fått muntligt av sin mamma. Skinnskatteberg fick bli projekt 5.

 

Till dessa fem projekt lades ytterligare två efter samtal med min kusin och mammas kusin:

 

Projekt 6 - släkten Theve

Projekt 7 - Raymond Joseph Beechinor en man som levde i USA.

27 Jul 2014

Välkommen till min hemsida. För blogg på engelska/for a blog in English https://scheutz.home.blog/
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)