Går det att hitta Agnes Janssons föräldrar?

Axel Edvard gifte sig med Maria Sofia Agneta (Agnes) Jansson 26 september 1875 i Hedvig Eleonora församling. Om Agnes fanns det inte så mycket uppgifter förutom det som min mormor hade berättat för min mor som i sin tur skrev ned det till mig. Agnes ska ha växt upp hos sin mamma och styvpappa och hennes riktiga pappa är okänd. Den muntliga traditionen säger att Agnes mamma arbetade på ryska ambassaden (troligen som piga/husa eller liknande) när hon blev gravid och att pappan fanns på ambassaden. Han hade i så fall en högre ställning eftersom det ordnades med en man för mamman att gifta sig med och alla inblandade teg om sanningen.

 Agnes Jansson

Agnes föddes 29 mars 1848 på Pro Patria enligt födelseboken Adolf Fredrik oäkta barn 1827-1857. Båda föräldrarna står som okända men mamman uppges vara 25 år gammal vid Agnes födelse. Så här långt var det lätt att kontrollera men nu började problemen. Ingen i släkten tycks någonsin ha nämt moderns namn och de som visste är nu döda. Husförhören i Stockholm under den här tiden är omöjliga att använda så jag fick hitta en annan lösning.

Eftersom det sades att det arrangerades ett äktenskap åt Agnes mamma och att det fanns en styvpappa i bilden gjorde jag vissa antaganden – att pappan hette Jansson i efternamn och att någnstans i mantalslängderna skulle jag kunna hitta familjen och på så sätt få fram namnet på Agnes mamma. Stockholms stadsarkiv har vissa delar av sitt material tillgängligt via internet. Ibland är det avskrifter och ibland finns även bilder av det som finns i arkiven. Det mest kompletta året är 1855. Nästa antagande var att vid den tiden borde Agnes fortfarande bo hos sin mamma och styvpappa. Jag sökte på Agnes i mantalslängden 1855 och hittade henne i samma hushåll som Erik Jansson, hans hustru Sophia, och deras barn Erika Charlotta och Axel Harald. Agnes står som styvdotter. I födelseboken Hedvig Eleonora CI:21 när halvsystern Erika Charlotta föds 1851 står mammans namn – Sophia Ekman. Efter mycket pusslande med uppgifter från mantalslängder och rotemansarkivet har jag lyckats få fram att Sophia Ekman föddes 22 maj 1822 och dog 8 februari 1879 på Serafimer lasarettet av cancer i magsäcken. Hon var då skriven i Adolf Fredrik rote 6 vilket idag är i Gustav Vasa församling. Sophia och Erik skiljer sig innan 1870 för i mantalslängden det året står endast hon och barnen på samma adress och hon är noterad som frånskild. Jag har dock inte hittat något bevis för att de verkligen skilde sig.

Senast 1878 flyttar hon in hos Agnes och Axel Edvard och bor hos dem fram till sin död. Enligt Rotemansarkivet bor Sophia hos dem på Styckjunkargatan 7 1878 tillsammans med sin dotterson Karl Christian Mauritz Eckman född 1872. Denne systerson är utomäktenskaplig enligt födelseboken och moderns namn står inte inskrivet. Men uppgifterna tyder på att det är Erika Charlottas son. Enligt mantalslängden 1872 tagen innan hans födelse finns i hushållet bara Sophia, Agnes som står som sömmerska och Erika Charlotta som står som aktris elev. Erika Charlotta ska ha varit elev vid Kungliga Teatern vilket idag är Operan. Agnes styvfar Erik Jansson dör 16 april 1879 i Hedvig Eleonora församling av lunginflammation. Han verkar ha varit vaktmästare vid Kungliga Kammar Collegiet. Det är osäkert om Sophia och Erik verkligen var skilda eller om de bara var särbo. Ibland står de som skilda och ibland som gifta men ensamstående utan familj. Efter att ha spenderat tid på Stockholms stadsarkiv och studerat lysningspapper samt mantalslängder har jag lyckats hitta mer information om Sophia Ekman och hennes man Erik Jansson. Båda kom från Södermanland men verkar inte ha träffats förrän i Stockholm. Båda arbetade i tjänst, Sophia som piga och Erik som betjänt. Sophia och Erik vigdes i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm 27/5 1851. 

Enligt tidiga inflyttnings/utflyttningslängder i Stockholm bland annat från Storkyrkoförsamlingen och Hedvig Eleonora föddes Sophia Ekman i Toresunds församling 27/5 1822, även vigsel och lysningspappren i Storkyrkoförsamlingen anger Toresund som hennes födelseförsamling. Det finns ingen Sophia född i Toresund på detta datum men väl en Maria Sophia den 7/5 1822 detta kan vara rätt person och 7/5 har med tiden blivit 27/5 men för att försäkra sig om det måste jag följa Maria Sophia framåt i tiden och även vår Sophia Ekman bakåt för att få klarhet i detta. Fortsättning förljer...

Helt klart är att vår Sophia Ekman inte arbetade på den ryska ambassaden i Stockholm under 1847-1849. Den enda anknytning jag har hittat till ryska ambassaden är att Sophias make Erik Jansson arbetade för ryska ministern 1855 dvs efter att Agnes föddes.

Vid vigsel mellan Sophia och Erik bor hon på Skeppsbron 46 och han på Drottninggatan. Efter vigseln flyttar Sophia till Styckjunkargatan 5 i Hedvig Eleonora och Erik till Jakobs församling troligen till den arbetsgivare han arbetade för 1852-54 som också fanns i Jakobs församling, överste kammarjunkare Gyllenstolpe och hans fru/änka. 

Erika Charlotta föddes två månader efter vigseln. Familjen verkar vara skrivna på olika adresser i kvarteret Skravelberget mindre vilket på den tiden kallades "de Hammerska rucklen". Idag ligger här fina hus, bland annat Hallwyska palatset. Agnes syns inte till hos Sophia vid den här tiden och bodde antingen på barnhem eller var fosterplacerad.

Eftersom Erik arbetade som betjänt av något slag hela sitt liv så verkar han ha bott hos sina arbetsgivare och inte med familjen, så Sophia och Erik var särbos på 1800-talet. Det finns inget i skilsmässoarkivet om att äktenskapet var upplöst så noteringen om skilda betyder nog bara att de bodde på olika adresser. I mantalslängden 1855 för Ladugårdsland nedre nr 443 står familjen i Skravelberget mindre nr 9 Smala gränd och här är Agnes med som fosterdotter. Det finns noterat att hon är uttagen från Kungl. Sellskapet Pro Patria. Det tyder på att hon kanske bodde där hela tiden sina första år. Både Erik och Sophia dör 1879. I dödboken för Sophia står det antecknat att hon ska vara begraven på Norra Kyrkogården men hon saknas i "Hitta graven" och "Finn graven". Vet ej var Erik begravdes. Det är fortfarande oklart vad som hände med Agnes halvsyskon Erika Charlotta (efter 1872) och Axel Harald.

Vi vet fortfarande inte var Sophia arbetade då hon blev gravid. Var Eriks och Sophias vigsel arrangerad? Det kan tyckas konstigt eftersom Erika Charlotta föddes bara två månader efter vigseln. Troligare är att Agnes lämnades på Pro Patria och Sophia återgick till att arbeta som piga. När hon sedan träffade Erik och blev gravid så var de tvungna att gifta sig.

1850 flyttar Sophia in till Storkyrkoförsamlingen från Klara och här står hon som Sophia Persdotter Ekman. Detta tyder på att hon kan vara samma som Maria Sophia född 7/5 1822 i Toresund. Denne Mara Sophia's föräldrar är torparen Pehr Ersson och Johanna Catharina Bremer.

Karl Christian Mauritz Eckman flyttar till Frimurarbarnhuset i Kristineberg när Sophia dör. Han bor där 1880 enligt Sveriges Befolkning, 1890 och 1900 återfinns han i Gävle för att 1902 utvandra till USA. Här slutar spåren efter honom.

Detta projekt är inte heller avslutat. Bit för bit lyckas jag pussla ihop en bild av denna familj och dess ursprung.

27 Jul 2014

Välkommen till min hemsida. För blogg på engelska/for a blog in English https://scheutz.home.blog/
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)